Ara
Kapat

Sosyal Sorumluluk

Topluma karşı sorumluluklarımızın farkındayız…

 

İzocam Öğrenci Yarışması

İzocam, üniversite öğrencileri arasında yalıtım bilincinin gelişmesi, disiplinler arası birlikte çalışabilme ve yetenek gelişimi amacıyla 1999 yılından bu yana her yıl “İzocam Öğrenci Yarışması”nı düzenliyor.

Bu yıl 20. kez düzenlenen ve finali 2021’de Paris’te gerçekleştirilecek olan Uluslararası Öğrenci Yarışması’nın mottosu “Tasarımınla yaşamı filizlendir” olarak belirlendi. Öğrenciler, tasarımlarıyla Paris’in sanayi bölgesi Saint Denis’e hayat verecekler.

İzocam’ın, sosyal sorumluluk bilinciyle her yıl farklı bir konuyla hayata geçirdiği Öğrenci Yarışması 2020 itibariyle Saint-Gobain şirketlerinin ortak katılımı ve katkısıyla 20. kez düzenleniyor. Saint- Gobain’in dünya çapında 35 ülkede düzenliği, Türkiye’de ise İzocam, Saint-Gobain Rigips ve Saint-Gobain Weber ev sahipliğinde gerçekleştirilen yarışmanın bu seneki konusu yaşamı filizlendirmek. Üniversite öğrencileri sanayi bölgesi olan Saint-Denis’i, bölgenin tarihi mirasının izlerine ve günümüz mahallelerinin ihtiyaçlarına uygun yeşil yaşam, öğrenme ve dinlenme alanlarına dönüştürecekler.

‘Fikirden Projeye’ formatıyla gerçekleşen ve tüm fakülte ve bölümlerde okuyan üniversite öğrencilerinin katılımına açık olan yarışmada süreçler www.saint-gobain.ogrenciyarismasi.com  sitesi üzerinden yürütülüyor. İki aşamadan oluşan yarışmanın ilk adımında öğrencilerden “Tasarımınla Yaşamı Filizlendir” temasına uyumlu bir fikir projesi hazırlamaları ve bu fikirlerini ifade eden bir ön projeye dönüştürmeleri bekleniyor.

Katılımcılar ön projelerini web sitesine 9 Mart 2020’ye kadar yükleyerek teslim ettiler ve gelen projeler arasından başarılı bulunanlar 16 Mart 2020’de rumuzlarla ilan edildi. İkinci aşamaya geçen projeler jüriden projelerini geliştirmeye katkı sağlayacak yorumları da alarak 15 Aralık 2020’de final projelerini teslim edecekler. Finali geçen ve yarışmanın ulusal etabında dereceye giren öğrenciler 3-6 Şubat 2021’de Paris’deki uluslararası finalde yarışacaklar.

Ulusal yarışmada dereceye giren ekipler sırasıyla 10.000 TL, 7.500 TL ve 5.000 TL ödül ile birlikte 3 2020’de Paris’te düzenlenecek uluslararası finalde ülkemizi temsil etme ve uluslararası ödül için yarışma hakkı kazanacaklar.

 

İYEM (İzocam Yalıtım Eğitim Merkezi)

Ülkemizde yalıtım bilincini yaymak ve doğru yalıtıma yönelik eğitimler vermek amacıyla Dilovası’nda kurulan İYEM, sosyal sorumluluk bilinci ile sürdürdüğü faaliyetlerine 18 yıl boyunca devam etti. 1998’de kuruldu ve 2016’da faaliyetlerini noktalandırdı.

Amacı yalıtım bilincini yaymak, ısı, ses, yangın ve su yalıtımının doğru bir şekilde uygulanmasını sağlamak ve yalıtım sektöründeki en son bilgi ve uygulamaları aktarmak olan İzocam Yalıtım Eğitim Merkezi – İYEM, yalıtıma ilgi duyan her kesime hizmet veriyordu.

 

Mesleki Yeterlilik Belgeli Yalıtım Usta Eğitimleri

2004 yılından bu yana İzocam'ın konusunda uzman mimar, mühendis ve tekniker kadrosundan oluşan eğitim ekibi; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilen konusunda uzman öğretim görevlilerinin gözetiminde her ay Türkiye Eğitim Şantiyesi’ndeki İzocam atölyelerinde eğitimler düzenlenmektedir.

İzocam, yeni yasal düzenleme ile 2016 yılından itibaren inşaat ve tesisat işlerinde çalışacak ustalar için zorunlu hale gelen ‘’MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi’’ almalarına yönelik ücretsiz eğitimler düzenledi ve eğitimler 2017 yılında son buldu.

 

Eğitimler, İzocam’ın konusunda uzman mimar, mühendis ve tekniker kadrosundan oluşan eğitim ekibi ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilen konusunda uzman öğretim görevlilerinin gözetiminde gerçekleştirilmektedir. Şantiyelerde yalıtım alanında çalışan ustaların mesleki niteliklerini geliştirmek üzere Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) mevzuatına uygun “Mesleki Yeterlilik Belgesi’’ almalarına yönelik yapılan Isı Yalıtımcısı Mesleki Yeterlilik usta eğitimleri, Isı Yalıtımında İş Organizasyonu, İş Sağlığı ve Güvenliği, Temel, Döşeme ve Tavanlarda Isı Yalıtımı, Duvarlarda Isı Yalıtımı (Sıvalı Dış Cephe Yalıtım Sistemleri-Mantolama ve Dış Duvar İçten Yalıtım Sistemleri) ve Çatılarda Isı Yalıtım uygulamaları alt birimlerinden oluşmaktadır.

Yalıtım konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek İYEM’in hassasiyetle üzerinde durduğu konular arasında yer alıyor. Özellikle ısı yalıtımı, hem ev hem de ülke ekonomisine sağladığı katkı ve çevre dostu nitelikleri ile öne çıkıyor. Bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalar standartlara uygun şekilde binalarda yapılan yalıtım uygulamaları, yalıtımsız veya eksik yalıtımlı binalara göre enerji tüketiminde %30-80 oranında tasarruf sağlandığını gösteriyor. Doğru ısı yalıtımı ile enerji faturasında aynı oranda azalma oluyor. Bununla birlikte ses yalıtımı ve yangın güveliği de sağlanıyor. Sektördeki nitelikli teknik eleman sayısının artırılması ile yapılacak doğru yalıtım uygulamaları enerji kaybını en aza indiriyor.

1998 yılının Kasım ayından 31.12.2016 tarihine kadar tüm yalıtım sektörüne ücretsiz hizmet veren İYEM’de; 20.270 kişiye 44.932 adam / gün eğitim olanağı sunmuştur. 43 uzman ve akademisyen tarafından İYEM’de verilen eğitimler yıl boyunca iki dönem şeklinde yürütülmüştür. Eğitim seminerlerini ücretsiz olarak sağlayan İYEM’in eğitimlerinin tümünü başarıyla tamamlayanlara “Yalıtım Uzmanı Sertifikası” verilmiştir.

Türkiye Eğitim Şantiyesi İzocam Atölyelerinde teorik ve uygulamalı olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilen Isı Yalıtımcısı Usta Eğitimi’nde; ustalara malzeme bilgisi ile birlikte doğru detay ve doğru uygulama yapmaları öğretilerek, sektörde doğru bilinen yanlış uygulamaları ve detay bilgilerinin düzeltmeleri sağlanmaktadır. Katılımcılara ayrıca aldıkları projeyi okuyup, metrajlandırıp malzeme analizi çıkartmaları konularında da bilgiler aktarılarak bu konuda kendilerinin gelişmelerine katkıda bulunulmaktadır.

Eğitimlerin ardından belgelendirme için Akredite Belgelendirme Merkezleri tarafından sınavlar düzenlenmektedir. Teorik ve ağırlıklı uygulama olmak üzere iki aşamadan oluşan ölçme ve değerlendirme sınavında ustaların Mesleki Yeterlilik Belgesine hak kazanmaları adına yetkinlikleri değerlendirilmektedir.

Isı Yalıtımcısı Mesleki Yeterlilik Usta Eğitimi ardından akredite sınav merkezi tarafından yapılan ölçme ve değerlendirme sonucunda başarılı olan ustaların MYK Isı Yalıtımcısı Mesleki Yeterlilik Belgeleri ustalara iletilmektedir. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Ulusal ve Uluslararası geçerliliği olan akredite edilmiş belge olarak nitelendirilmektedir.

Ulusal Meslek Standartları çerçevesinde Usta Yetki Belgesi yerine geçecek olan MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi eğitiminden faydalanmak isteyenler başvurularını İzocam’a yapabilmektedir.

MYK Mesleki Yeterlilik Sınavına, eğitimlere katılarak da girilebilmekte veya ustalar kendilerini yeterli ve güvenli gördükleri konuda doğrudan akredite kurumlara başvuru yaparak da sınava girebilmektedir. Eğitimlere katılarak sınava girilmesi sınavın başarılı geçmesi ve eğitimlerden fayda sağlanması açısından da önem taşımaktadır.

Sıvalı Dış Cephe Yalıtım Sistemleri (Mantolama), Sanayi Yapı ve Çatılarında Yalıtım, Yalıtımlı Alçı Levha Duvar ve Asma Sistemlerinde Yalıtım (İç Yalıtım) konularında yapılan usta eğitimlerimizde; Aralık 2017 sonu itibarıyla eğitimler sonucunda başarılı olan 2.035 ustaya MEB onaylı sertifika verilmiştir.

İzodemi Eğitimleri

İzocam her yıl bayi ve bayi müşterilerine yönelik İzodemi eğitimleri düzenliyor. Eğitimler her yıl farklı bir temayla gerçekleştiriliyor. 2012’de Dijital Pazarlama ve Markalaşma, Dijital Reklamcılık ve Sosyal Medya Pazarlaması konularında İstanbul, Trabzon, Erzurum, Ankara, Adana, Antalya, Samsun, İzmir, Diyarbakır ve Bursa’da gerçekleşen eğitimlere 412 kişi katılımıştır. 2013’de Kurumsallaşma, Kurumsallaşmanın Faydaları, Markalaşma, Marka Mimarisi ve Marka Çarkı konularında İstanbul, Trabzon, Erzurum, Ankara, Adana, Antalya, Samsun, İzmir, Diyarbakır ve Bursa’da gerçekleşen eğitimlere 204 kişi katılmıştır. 2014 yılında ise aynı illerde Etkin Müşteri İlişkileri konusunda verilen eğitime 278 kişi katılmıştır.

2016 yılında ise “Kazandıran Müzakere” konusunda eğitimler gerçekleştirildi. Eğitimin içeriğinde “Müşteri ilişkilerinde kısa ipuçları, Müzakere hakkında fikirler”, “Müzakerede 5 strateji”, “Müzakerede taktikler” ve “Davranış biçimleri” gibi konu başlıkları altında faydalı bilgiler yer almıştır.

Bu eğitimler sayesinde bayiler, gelişen ve değişen teknolojiden, reklam ve pazarlama faaliyetlerinden de haberdar olabiliyor. İzodemi eğitimleri sayesinde bölgesel pazarlama faaliyetlerini aktif olarak yürütülebiliyor. İzodemi’de bugüne kadar 148 eğitim gerçekleştirerek 3.000 kişiye ulaştık. 2016’da eğitimleri noktalandırdık.

“Enerji Tasarrufu ve Yalıtımın Önemi” konusunda yapılan proje kapsamında, 12 Nisan 2010 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile başlayan proje ile  Kadıköy ilçesinden başlayarak Bakırköy, Gebze, Dilovası, Şişli, Ataşehir, Ankara (Çankaya & Gölbaşı), Beşiktaş ve Sarıyer ilçesine bağlı ilköğretim okullarında eğitim verildi. 2014 ve 2015 yıllarında İstanbul’daki Özel Okullar ve Eskişehir’de  proje devam etti. 12 Haziran 2015 tarihinde biten proje ile 100 binin üzerinde çocuğa; dolayısıyla 100 bin aileye ulaşmış olduk. 350 okulla buluştuk.

İzocam gelecek nesiller için bilinçlendirme odaklı projelerine orta ve uzun vadeli planlamalarla devam etmeyi planlıyor. Bilinçli bir toplum için diğer illerde bulunan ilköğretim okullarına ve daha fazla çocuğa ulaşmak projenin ileri dönemlerdeki hedefleri arasında yer alıyor.

Enerji’K Bakış

İzocam, “Enerji Verimliliği”ne verdiği önemi her fırsatta vurguluyor. Toplumumuzda “yalıtım” yaptırarak enerjiyi tasarruflu kullanma bilincini oluşturabilmek önde gelen misyonları arasında yer alıyor. İzocam’ın bu alanda bugüne dek gerçekleştirdiğimiz çok sayıda sosyal sorumluluk projesi var. Hemen her sene daha geniş kitlelere ulaşabilmek için bir-iki yeni projeyle konunun önemini gündemde tutuyor.

Enerji’k Bakış içerisinde “Enerji Verimliliği” ile ilgili çok fazla öğe içeriyordu… Enerjinin her halini kapsayan ve bu olguya dikkat çekebilecek nitelikte bir proje idi… İzocam bu projeyi İFSAK (İstanbul Fotoğraf Sinema Amatörleri Derneği) ile birlikte gerçekleştirdi. İzocam ve İFSAK’ın bu projedeki çıkış noktası, geleceğe enerji konusunda ışık tutmak, çocukların, gençlerin ve bireylerin dikkatinin farklı bir bakış açısıyla enerji verimliliğine çekilmesi oldu. Projenin ana yapısı, öncelikle fotoğrafları baz alarak farklı disiplinlerden kişiler ile enerjiye sanatsal açıdan yaklaşmak…

Hareket noktası; enerji verimliliğine toplumun dikkatini çekmekti... Bunun en güzel yolunun da “enerji”nin sanatla yorumlanması olduğu düşünülerek sanatçılardan destek alındı. Farklı meslek gruplarından yaklaşık 300 kişi projeye katıldı. İlk olarak enerjiyi sadece fotoğraflara yansıtmak düşünülüyordu ancak daha sonra yazı, kısa film ve beste çalışmalarına da yer verildi.

Albümde toplam 120 fotoğraf ve 120 yazı yer alıyor. Fotoğraf sanatçıları, sinema yönetmenleri ve müzisyenler sergide fotoğrafları ile yer alırken müzisyenlerden, oyunculara, sinema yönetmenlerine kadar birçok isim ise yazıları ile katkıda bulundu. Rıza Kıraç sergiye özel bir kısa film çekti. Sonrasında Özkan Samioğlu ve Teneke Trampet grubu tarafından yapılan 2 beste çalışması da projeye dâhil oldu. Ardından Anıl Tortop’un ZG (Zerre Grain) isimli canlandırma film de eklendi. Sonuçta bir araya gelen bu çalışmalardan bir sergi ve yine bütün çalışmaları kapsayan bir albüm oluşturuldu. Albümde; kısa filmin, canlandırma filmin ve müziklerin yer aldığı bir de DVD yer alıyor.

İlk sergileme sonrasında hem projeye eserleriyle destek veren isimlerden, hem izleyenlerden, hem de basından çok olumlu eleştiriler geldi. Ayrıca, geleceğimizi etkileyecek böylesi önemli bir konuya dikkat çekmesi açısından da proje oldukça çok ilgi gördü. Enerjik Bakış Sergisi İstanbul, İzmir, Adana, Ankara, Bursa ve Eskişehir’de toplam 6000 kişi ile buluştu.

Ozi

Küresel ısınmanın büyük bir tehlike olduğu günümüzde İzocam; “Enerji Verimliliği ve Yalıtımın Önemi” projesi ile çocukların çevreyi korumak adına yapılması gerekenler konusunda bilinçlendirilmesini hedefliyor. “OZİ Sosyal Sorumluluk Projesi” ile ilköğretim çağında “Enerji Verimliliği, Küresel Isınma ve Çevre” konularında bilinçlendirilen çocukların büyüdüklerinde sorgulayan ve araştıran bireyler olarak topluma kazandırılması amaçlanıyor.

OZİ projesi kapsamında öğrenciler, “Yalıtım”ın Enerji Verimliliği üzerindeki önemini Grafi 2000 Ekibi’nin hazırladığı “OZİ” karakterinin maceralarını anlatan bir çizgi film ile eğlenerek öğreniyor. Çocuk tiyatrolarında görevli bir oyuncu tarafından “yalıtım” ve “enerji tasarrufu” ile ilgili ders saati boyunca eğitim veriliyor. Eğitim çerçevesinde; “Küresel Isınmanın Sebepleri”, “Enerji Kaynakları ve Yenilenebilir Enerji”, “Birincil Enerji Kaynakları Fosil Yakıtlar”,  “Enerji Tüketimi”, “Sera Etkisi”, “İklim Değişikliği”,  “Küresel Isınma ile Mücadele Nasıl Olmalı?” ve “Yalıtımla Enerji Tasarrufu Nasıl Olur?” başlıklı konularda öğrenciler bilgilendiriliyor.