Ara
Kapat

İzocam Genel Direktörü Murat Savcı “Doğru Malzemelerle Yapılan Yangın Yalıtımı, Endüstriyel Yapılardaki Yangın Risklerini En Aza İndiriyor”

Günümüzde ihtiyaçların ve yatırımların büyümesiyle birlikte yüzlerce işyerinin ve binlerce insanın bir arada bulunduğu ticaret ve alışveriş merkezleri ile sanayi yapıları karşımıza çıkıyor. Bu yapıların enerji verimli, çevre dostu, iç çevre kalitesi sağlanmış, ses yalıtımı sağlayan ve özellikle de yangın dayanımı yüksek binalar olarak inşa edilmesi büyük önem taşıyor. Endüstriyel yapılarda, sanayi binalarında ve fabrikalarda meydana gelen yangınlar, üretim sürecinde kullanılan bazı yanıcı maddeler nedeniyle çok daha çabuk parlayarak yayılabiliyor. Buralarda çıkan yangınlar can güvenliğini tehdit etmenin yanı sıra büyük ölçekli fabrikalarda telafisi zor maddi hasara neden oluyor ve büyük zarara uğratıyor. Bu nedenle sanayi yapılarında yangın güvenliğini sağlamak, yatırımı da korumak anlamına geliyor.

Türkiye’deki yangın istatistikleri de yangın yalıtımının önemini gözler önüne seriyor. Yılda ortalama 400 fabrikada ya da endüstriyel binada yangın veya patlama meydana geliyor. TMMOB Kimya Mühendisleri Odası tarafından yayınlanan 2021 yılı Endüstriyel Yangınlar ve Patlamalar Raporu’na göre sadece 2021 yılı içinde 394 tane endüstriyel yangın ve patlama meydana gelirken, bu olayların 358’i endüstriyel yangın, 36 tanesi ise endüstriyel patlama olarak sınıflandırılmış. Gerçekleşen bu endüstriyel yangın ve patlamalarda 8 işçi hayatını kaybetmiş, 103 işçi yaralanmış. Yüzlerce kişi ise

yangından sonra ortaya çıkan boğucu ve zehirleyici gazlardan etkilenerek tedavi görmüş. Tespit edilen yangın ve patlamaların %21‘i ağaç, kâğıt, mobilya, %16’sı metal, %16‘sı tekstil, %13‘ü kauçuk, plastik ve %10‘u gıda sektörlerinde faaliyet gösteren endüstriyel tesislerde gerçekleşmiş. 

Sanayi tesisleri yangın riski ile bu kadar iç içeyken, yalıtımsız ya da yanlış yalıtım malzemelerinin kullanıldığı endüstriyel bir binada ortaya çıkabilecek yangınlar hem çalışanlar için hem de çevredeki diğer tesisler, OSB için büyük tehlike arz ediyor. Doğru malzemelerle ve işçilikle yapılmış yangın yalıtımı uygulamaları, tüm binalarda olduğu gibi endüstriyel yapılardaki yangın risklerini en aza indiriyor. Yangın esnasında alevler bir anda artarken, yalıtımında doğru malzemeler kullanılmış olan bina tutuşmuyor ve zehirli duman oluşumu engelleniyor. Yangının yol açtığı en hayati konulardan biri olan dumandan zehirlenme vakalarının bu şekilde önüne geçilmiş oluyor. Mineral yün bazlı yalıtım malzemesi ile yapılmış olan yalıtım, yangından kaçış ve itfaiyenin olay yerine intikal etme süreçleri için zaman kazandırıyor, yangının verdiği zararı azaltıyor. Bu nedenle bu tür yapılarda A1 yanmazlık sınıfındaki ürünlerin kullanımı ve Binalarda Yangın Güvenliği Yönetmeliği’nde belirtilen kriterlere harfiyen uyulması ve denetimlerinin de düzenli şekilde yapılması gerekiyor. 

İzocam, yangın yalıtımında geniş ürün yelpazesiyle etkin çözümler sunuyor

Ülkemizde ve faaliyet göstermiş olduğu ihracat pazarlarında yalıtım sektörünün öncüsü olan İzocam, konuttan endüstriyel binalara, alışveriş merkezlerinden okul ve hastanelere kadar her binanın ve tesisatın ihtiyacına uygun yalıtım malzemeleri üretiyor. İnşaat ve iklimlendirme sektörlerinin yanı sıra; vagonlardan evlerimizde kullanılan fırınlara, yangın kapılarından güneş kolektörlerine kadar geniş bir alanda ısı, ses yalıtımı ve yangın güvenliğini sağlayan yalıtım ürünleriyle sektörde faaliyet gösteren İzocam, yangın yalıtımı özelinde de sahip olduğu geniş ürün yelpazesiyle etkin çözümler sunuyor.

İzocam’ın özellikle mineral yün ürün kategorisindeki ürünleri yani İzocam Camyünü ve İzocam Taşyünü ısı ve ses yalıtımının yanında yüksek yangın güvenliği de sağlayan ürünler arasında yer alıyor. İzocam Camyünü; binalarda ve endüstride çalışma sıcaklığı 250 ⁰C’ye kadar olan uygulamalarda kullanılabilen hafif, esnek ve ekonomik, yanmaz bir ısı ve ses yalıtım malzemesidir. Çoğunlukla çatı, duvar, tesisat ve ara bölme yalıtımlarında kullanılır. İzocam Taşyünü ise binalarda ısı, ses ve yangın yalıtımı sağlamasının yanında 350 – 650 ⁰C arasındaki yüksek sıcaklıktaki endüstriyel uygulamalarda da kullanılabilir. İzocam Taşyünü ürünler, İzocam Camyünü ürünlere göre daha yüksek sıcaklığa dayanıklı ürünler olduğundan yangın yalıtım çözümlerinde daha yüksek sürelerde yangın dayanımı sağlamaya yardımcı olur.

Ayrıca Avrupa sandviç panel standardı olan TS EN 14509’a uyumlu olarak üretilen İzocam Tekiz markalı ürünlerimiz de yangına tepki sınıflandırmaları ve yangın dayanımı konusunda sahip oldukları birçok sertifikayla yangın güvenliği konusundaki uzmanlığını belgelemektedir. İzocam Tekiz Taşyünü Yalıtımlı Paneller, Efectis Era Avrasya Test ve Belgelendirme A.Ş. tarafından gerçekleştirilen testler sonucu, bütünlük ve yalıtım kriterlerindeki değerlendirme sonucunda 60 dakika yangın dayanımlı “EI60” ve sağlamış olduğu bütünlük kriterleri ile de “E120” yangın dayanımlı panel sertifikasına sahiptir. İzocam Tekiz Taşyünü Çatı Paneli’nin ise, taşıma, bütünlük ve yalıtım kriterlerinin tümünü başarıyla sağladığı için, 120 dakika yangın dayanımlı “REI120” panel sertifikası bulunmaktadır. Tekiz Sinüs Panel, özellikle spor salonu, AVM ve fabrika gibi alanlarda kullanılmak üzere mineral yün yalıtımlı sandviç panel olarak geliştirildi. Yangına karşı dayanımıyla BROOF (t2) sınıfında yer alan Tekiz Kombi Panel ise uluslararası bir risk ve sigorta yönetimi firması olan FM Global’in bağımsız test kolu tarafından verilen FM sertifikasını almaya hak kazanarak, Türkiye’de üretilen membranlı paneller arasında FM sertifikasına sahip ilk ve tek ürün oldu. Bu ürünümüz, özellikle fabrika yatırımı ya da tadilatı gibi önemli sanayi projelerinde tercih edilmektedir.

İzocam markalı ürünlerimiz de yangın güvenliğinde öne çıkmaktadır. Farklı kalınlıklarda üretilerek, ara bölme duvarlarda, ısı ve üstün ses yalıtımı sağlayan “İzocam Mineral Yün Ara Bölme Levhası” A1 sınıfı yanmaz özelliği sayesinde olası yangınlarda zaman kazandırmaktadır. 

Su itici özellikli ve bir yüzeyi siyah camtülü kaplı olan "İzocam Mineral Cephe Levhası"; giydirme cephe sistemlerinde, cam, granit, mermer, alüminyum, ahşap vb. cephe kaplamalarının arkasında ısı ve ses yalıtımının yanı sıra yangın güvenliği amacıyla kullanılmaktadır. 

Dış duvarların iç yüzeylerinde, iç bölme ve komşu duvarlarda, merdiven ve asansör boşluklarına bitişik duvarlarda, ahşap karkas yapıların içten giydirilmesinde ses ve ısı yalıtımı amacıyla kullanılan Mineral yün “İzocam Kalibel" ise yanmaz bir ürün olarak binaların yangın güvenliğine katkı sağlarken, küf ve nem oluşumuna karşı da duvarları korumaktadır.

Sanayi tesislerinde, proses ekipmanlarında, büyük çaplı borularda ısı yalıtımı ve yangın güvenliği amacıyla kullanılan İzocam Taşyünü Sanayi Levhası, TS EN 13501-1’e göre “yanmaz malzemeler” olan A1 sınıfında bulunmaktadır. 

İzocam Taşyünü Sanayi Şiltesi ise yanmazlık özelliği sayesinde çok yüksek sıcaklığa sahip yerlerin ısı, ses ve yangın yalıtımını mümkün kılmaktadır. 

Kaplamasız veya alüminyum folyo kaplı, yüksek birim ağırlıkta taşyününden imal edilen borular olan İzocam Taşyünü Prefabrik Boru da sanayi borularının ısı yalıtımında kullanılmaktadır.

EI60, EI90 ve EI120 özellikte yangın kapılarında kullanılan özel taşyünü levha olan İzocam Yangın Kapısı Levhası ise; yangın kapısı imalatı yapan firmalara temin edilmekte ve yangın direnç süresi açısından tek parça halinde kapıya uygulanmaktadır.

Paylaş